• moeder-geniet-van-dochter-moment-design-fotoshoot-bruggetje

Vertrouwen opbouwen met kinderen tijdens fotosessie

 

Als je kinderen fotografeert, is het ontzettend belangrijk dat je de fotosessie goed opbouwt. Ik begin altijd met het opbouwen van het vertrouwen, dat is een stap die ik nooit oversla. Graag wil ik dat kinderen zichzelf zijn, dat ze hun mooiste lach laten zien, hun boefjesgezicht of een intens lieve knuffel met mama. Maar je vraagt nogal wat van ze. Je vraagt ze om zichzelf te zijn. Maar wie vertelt hen dat dat zomaar kan?

Lees hier ook hoe je een fotoshoot met kinderen leuk houdt.
 

Veiligheid is belangrijk

Het antwoord daarop is: JIJ! Jij moet hen laten zien dat het 'veilig' is voor de kinderen om zichzelf te zijn. Maar bovenal moet je hen laten zien dat het leuk is wat jullie gaan doen, en niet spannend, eng of vervelend.
Het aller- aller- allerbelangrijkste bij de start van een fotoshoot met kinderen is dus opbouwen van het vertrouwen. Vooral bij kindjes die wat introvert en verlegen zijn. Zij willen misschien wel graag spelen, maar durven dit niet altijd.

Daarom begin ik mijn fotosessie altijd als volgt: Ik stel me als eerste voor aan de ouders en daarna zak ik door mijn knieën (ooghoogte) om contact te maken met de kinderen. Ik steek niet direct mijn hand uit, want dat vinden sommige kinderen niet fijn. Mijn eerste vraag is: Wie ben jij? En als ik met iedereen kennis heb gemaakt, weet ik al een hele hoop. Ik zie gelijk wie wat verlegen reageert en dus een beetje aanmoediging nodig heeft.
Daarna vraag ik: Wat gaan we vandaag doen? Vaak krijg je dan de reactie: foto's maken! Nee toch, we gaan toch spelen? Wie wil er met mij spelen? Dan kijken ze een beetje vreemd… Vervolgens stel ik 3 vragen om het vertrouwen op te krikken.

 

De drie vragen

1. Kunnen jullie wel spelletjes spelen? Wie is er heel sterk, laat je spierballen eens zien!
2. Wie kan er heel hard rennen? Wie het eerst bij die grote boom is, ik doe ook mee!
3. Wie kan er het hoogst springen?

Uiteraard doe ik zelf overal aan mee, zo enthousiast en gek mogelijk. Maar ik blijf wel mezelf. Ik verander niet in een clown, dat voelen kinderen haarfijn aan. Ik doe dit alles zonder de camera in mijn hand, die zit nog steeds in de tas.

 

Ik introduceer mijn vriendje

En dan introduceer ik Japie mijn apie (shutterhugger). Ik heb iemand meegebracht die ook graag met jullie wil spelen. Kunnen jullie raden hoe hij heet? Hij heet Japie het apie en hij is wel een beetje gek. Wie durft Japie een High-five te geven? Als ze het alleen niet durven dan mag papa of mama het ook proberen. Ik push hierin NOOIT. Als ze niet willen, dan willen ze (nog) niet. Ik laat hen ook niet pushen door hun ouders. Als ouders zich hiermee gaan bemoeien, zeg ik daar direct - maar vriendelijk - iets van.

Deze fase van vertrouwen opbouwen is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste dat je doet. Ik laat ieder kind in zijn of haar waarde. Vroeg of laat zullen ze allemaal meedoen!


Laatste vraag

Na deze korte intro vraag ik altijd: Hoeveel spelletjes zullen we spelen, 5 of 10? Is het antwoord 10, dan heb je iets goed gedaan; ze hebben er zin in. Is het antwoord 5, begin dan wat voorzichtiger (met de hele familie samen) en probeer de vertrouwensband nog iets verder op te bouwen door vooral heel veel complimentjes te geven.

De best besteedde 5 min

/

promotie-workshop-kinderfotografie-all-the-way-meisje-op-de-heipromotie-workshop-kinderfotografie-all-the-way-broer-en-zuspromotie-workshop-kinderfotografie-all-the-way-jongen-lachend

Dit alles kost nog geen 5 minuten van mijn tijd. En geloof me, dit zijn de 5 best besteedde minuten van de hele sessie. Dit bepaald absoluut de uitkomst van de sessie!

Wil jij ook weten hoe ik - na het opbouwen van het vertrouwen - ervoor zorg dat kindjes het de hele fotosessie leuk blijven vinden, zonder ze om te kopen?

karin_verhoog

 

Wil jij dit ook?

Laten we kennismaken

© 2019 Karin Verhoog. Alle rechten voorbehouden


Gemaakt door Ninebits met Prikkel-Teksten